helmikuu 02, 2004

Linkkejä syvältä

Huomasin tässä muutama päivä sitten, että blockblock.netin kaistaa oli käytetty harvinaisen harvinaista vähempien hakijoiden toimesta. Viittauslokeja selaillessani havaitsin, että eräältä webbifoorumilta oli linkattu suoraan useampaan kymmeneen valokuvaani.

Koskapa en saanut täydellistä osoitetta viittaajaan, niin en tiedä onko kyseessä joku riemuidiootti, joka ei vaan tajua, että minä maksan kaistasta (tietyn rajan jälkeen, joka ei tällä kertaa onneksi ollut lähelläkään rikkoutumista), vaiko peräti julma varas, joka on lähettänyt kuvat foorumille ominaan. Epäilen ensimmäistä, mutta tutkin vielä asiaa.

Väliaikaisratkaisuna etsin verkosta syvälinkityksen estävän koodinpätkän. Nyt blockblock.netin kuvien ei pitäisi näkyä, kuin blockblock.netin omilla sivuilla. Jos "asentamani" koodi vaikeuttaa jonkun elämää niin, että kuvat valokuvasivuillamme lakkaavat näkymästä, niin heittäkää maililla tai kommentilla, ja pyrin korjaamaan kieltosääntöä.

Lisäys: elämä on yhtä koodaamista. Töissä suunnitteluvaihe on ohitettu jo aikoja sitten ja nyt väännetään 45-tuntista viikkoa proton ja toiminnallisten sivujen parissa. Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, niin menin lupautumaan suunnittelemaan ja toteuttamaan eräät harrastesivut tämän viikon aikana.

Posted by Henri at 02.02.04 23:57
Comments

Jep, en naa enaa yhtaan kuvaa :(

Posted by: Milla at 03.02.04 08:42

Tein (luultavasti) samanlaisen virityksen omalle serverilleni noin vuosi sitten, samasta syystä. Aluksi laitoin kaikki ei-sallitut kuvahaut palauttamaan "Fuck off asshole" -tyylisen giffin, kunnes erääs tajusivat vihjeen :).

Milla, oletan että Henri blokkaa tutkimalla referer-kenttää, jos kuvat ei näy sulla niin sun selain ei ehkä lähetä refereriä oikein. Käytätkö jotain web-proxya tai anonymiteetti-härveliä?

Posted by: Orava at 03.02.04 11:26

Tutkitaan. Voisin kokeilla sellaista versiota, joka näin aluksi perustuisi mustalistaukseen.

Posted by: Henri at 03.02.04 14:15

Ah, Orava on oikeassa, "vika" on tassa paassa. Norton Security todennakoisesti sekoittaa tuon - taytyy katsoa kotona kuinka sen voi saataa.

Posted by: Milla at 03.02.04 14:33

Vaikuttaa hieman rajulta blokkaukselta. Vaikka referrer-kenttä onkin oikein hyvä juttu, niin tuskinpa sen käyttöä kannattaa kuitenkaan pakolliseksi ajaa.

Eikös olisi parempi, jos ilman oikeaa referreriä kuviin lisättäisiin johonkin reunaan copyright-tiedot, ja näiden sivujen URL. En sitten tiedä, kuinka hankala moinen olisi toteuttaa? (PHP:ssä kai kuitenkin on aika helpot kuvakäsittelyominaisuudet.) Näin kuvat saisi näkyviin ilman referrer-kenttän käyttöäkin, mutta mahdollisten pahisten puuhat estyisivät.

Posted by: Ilari Kajaste at 03.02.04 16:51

Täytyy ilmeisesti tehdä se musta lista. Itse asiassa mulla ei alunperin ollut tarkoitus blokata sivuja, joilla ei referreriä ole, vaan sellaiset, joissa se on ei-tyhjä, mutta jotain muuta kuin blockblock.net.

Näin ilmeisesti tulisi karsittua suurin osa kaistan väärinkäytöstä , ja se on nimenomaan se, mitä haluasin estää.

Posted by: Henri at 03.02.04 17:27

Jep, tuskinpa blacklistausta hankalampia/järeämpiä keinoja on tässä tapauksessa tarpeellista käyttää. Joskin tuo väärä-mutta-ei-tyhjä -referrer kuulostaa myös aika hyvältä.

Posted by: Ilari Kajaste at 03.02.04 17:44