tammikuu 14, 2004

Espanjalaista elokuvaa etsimässä

DVD-kokoelmani on kiitettävän monikansallinen: elokuvia löytyy 24 maasta, ja niistä anglisen elokuvan suurmaista Englannista ja Yhdysvalloista on "vain" reilut neljä viidennestä. Englanninkielisen elokuvan osuus on toki suurempi, kiitos Australian, Kanadan, Irlannin ja Uuden Seelannin.

Viime aikoina olen kääntänyt katseeni Espanjaan. Almodóvarin, Lunan ja Medemin elokuvista on vielä monet näkemättä, saati sitten omaan hyllyyn hankkimatta. Ja kyllä suuresta maasta löytyy muitakin erinomaisia elokuvan tekijöitä, kuten Alejandro Amenábar ja Álex de la Iglesia.

Otin kuitenkin asiakseni selvittää hieman, mistä löytäisin kohtuuhintaan täydennystä vielä suppeaan espanjalaisen elokuvan kokoelmaani. Otin aseikseni tutut webbikaupat, IMDb:n Power Searchin ja DVD Comparen. Ensisijaisena hakukohteena olivat manitsemani viisi ohjaajaa.

Ensimmäinen paikka oli tietenkin Play, josta irtoaisi ainakin Almodóvarin La Ley del Deseo, josta ei valitettavasti ole kuvasuhdetietoja helposti saatavilla. Saman kaupan Matador on pan&scan, eikä edes halpa.

Seuraavaksi itse emämaahan, ja ymmärtääkseni luotettavaan DVD Go -kauppaan. Täällä törmään runsaudenpulaan, sillä kaupalla on oma kotimaisen elokuvan sektionsa. Täältä löytyisi Almódovarilta Átame! anamorfisena laajakangasversiona. Alex de la Iglesian hauska La Comunidad on myös tarjouksessa. Bigas Lunan Las Edades de Lulú on myös edukas, mutta Espanja-version leikkauksesta ei ole tietoa. Britti-versiota on leikattu. Lunalta olisi myös kehuttu Son de Mar, mutta siitä pitäisi maksaa melkein 20 euroa ja postikulut päälle. Samaan hintaan saisi myös Manuel Gómez Pereiran Entre las Piernasin, jota tähdittävät aina mainiot Javier Bardem ja Victoria Abril.

Ja koskapa jenkkitaala on tällä hetkellä euroon nähden mitä mainioimmassa kurssissa, niin suuntaamme katseemme myös rapakon taakse, ja sikäläisiä kauppoja saa edustaa Amazon, joka ei ole halvin, mutta usein valikoimaltaan kattavin. Ilokseni havaitsen, että Amazon listaa vanhempaa Almodóvaria. Ainakin ¿Qué he hecho yo para merecer esto?!! ja Entre tinieblas löytyvät anamorfisina laajakangasversioina.

Pikaisimpaan hätään tulee kuitenkin Anttila, josta poimin kotimatkalla Jaana-Marin kehuman Piedrasin, joka taitaa olla ohjelmassa jo tänä iltana. Piedrasin kyytipojaksi sieppasin Kassovitzin Les Rivières pourpresin, jonka kakkososa on näköjään tulee teattereihin tänä vuonna. Molemmat levyt maksoivat alle kympin.

Vaikka kuinka tuntuisi siltä, että mopo on karkaamassa käsistä, niin otan mielelläni vinkkejä hyvistä espanjalaisista, ranskalaisista ja italialaisista elokuvista tuonne kommentteihin.

Posted by Henri at 14.01.04 20:10
Comments